Pp
Polipropilen’nin (PP) monomeri olan propilen petrol rafinerisinde, etilen gibi yan ürün olarak çok miktarda elde edilir. İzotaktik PP kristallenme özelliğinden ötürü ticari bir önem taşır. Kristal PP 165 °C sıcaklıkta eriyen lineer polimerdir. Bilinen polimerler arasında en hafif (0.905 gr/cm³) olanıdır. Elektriği geçirmez ve kimyasal maddelere dayanıklıdır. Öteki hidrokarbon polimerlerinde olduğu gibi, neme ve darbeye karşı çok dayanıklıdır. Öte yandan sıcaklığa, ışığa ve oksitleyici etkenlere karşı polietilene göre daha az dayanıklıdır. PP, antioksidan ve ultraviyole ışın absorplayıcı maddelerle stabilize edilerek daha dayanıklı hale getirilir. Düşük yoğunluklu bir reçine olan polipropilen doğal olarak yarı şeffaf ve süt beyaz rengindedir. Ayrıca çok iyi renklendirilme kabiliyeti vardır. Genellikle malzemenin sınırlı ısıl, kimyasal ve elektriksel özellikleri ve orta derece mukavemeti vardır; bu son özellik cam elyafı takviyesi ile iyileştirilebilir. Pratikte saf, cam elyafı ile kuvvetlendirilmiş, darbe mukavemeti ve köpük çeşitleri vardır. Polipropilen; genellikle enjeksiyon, ekstrüzyon ve üfleme gibi yöntemlerle işlenir. PP ilaç, kozmetik ve besin alanında kutu, şişe, kap v.b. parçaların; köpük çeşidi ise mobilya veya koltuk yastıklarının yapımında kullanılır. Polipropilenin başlıca kullanım alanı lif üretimidir. Yoğunluğu düşük olduğu için çuval ve perde yapımında öteki liflerle yarışacak derecede tekstil endüstrisine girmiştir. Kolay temizlenmesi ve çabuk kuruması da bu alanda kullanılmasını uygun kılar..
POLİPROPİLEN Özellikleri:
Çekme direnci en yüksek termoplastiklerden biridir ve çekme gerilimi 3,5 kg / mm²’dir. Bu plastik katkı maddeleriyle güçlendirildiğinde çekme gerilimi 112,5 kg / mm²’den 386 kg / mm²’ye kadar yükseltilebilir.
· Kırılganlığı azdır.
· İyi bir aşındırma özelliğine sahiptir ve sürtünme katsayısı ortadadır.
· Isıya karşı dirençlidir ve 150 Cº’nin altındaki buhardan etkilenmez.
· Açık havaya karşı yüksek dirençlidir.
· Kimyasal asitlere karşı dirençlidir ve sulandırılmış asitlerden etkilenmez.
· Elektrik iletkenliği olmadığı için iyi bir izolasyon maddesidir.
· Yoğunluğu az olan termoplastiklerdendir.
· Kolayca kaynak edilebilir, talaşlı işlenebilir. Uygun yapıştırıcılarla yapıştırılabilir, baskı ve markalama yapılabilir.
POLİPROPİLEN Uygulama Alanları:
En çok ev aletlerinin yapımında, hastahane ve fizik laboratuvarı aletleri, pil koruyucu kutusu, taşıma çantası, sandalye ve sehpa, çöp sepeti, çamaşır makinesi merdanesi pedal, su tesisatı bağlantı elemanları (manşon, körtapa vb), otomotiv sanayinde kopolimer olarak akümülatör gövdesi, elektrik kablosu, ayakkabı topuğu, halat, boru yapımında kullanılır.